E-cigi akadémia

Postai vámeljárás

E-cigi Erdélyben

E-cigi akadémia 4. több watt = több gőz?

E-cigi akadémia 3. porlasztó beüzemelés, tekerés és vattázás alapjai

E-cigi akadémia 2. hogyan válasszunk e-cigit?

E-cigi akadémia 1. alapok

Liquid kisokos

A mai témánkban az ecigikben használatos liquid-ek házilagos keveréséről lesz szó. Lehet bármilyen modunk, bármilyen kazánunk, liquid nélkül mit sem ér az egész.

Alapjában véve miből is áll a liquid ? Azt előre szeretném leszögezni, hogy nem labor vagyok, nem hobbikémikus, csak egy átlagos felhasználó. Tehát a liquid alapjában véve két komponensből áll: 1. alapfolyadék 2. aroma, ezen két összetevő keverésével készíthetünk liquidet.
Az alapfolyadék többféle lehet, leggyakrabban két összetevőt használunk, növényi glicerint (Vegetable glycerin, VG) és propilén-glikolt (PG). A két összetevő eltérő mennyiségben való alkalmazásával változik az elérhető gőz, íz mennyisége és milyensége.

A leggyakoribb PG/VG arányok :
1. 100% PG
2. 100% VG (desztillált vízzel kis %-ban hígítható)
3. egyensúly 50-50% VG/PG arány
4. ízbajnok 30-70% VG/PG arány
5. gőzbajnok 70-30% VG/PG arány

Személy szerint én leginkább egyensúly és gőzbajnok alapokat szoktam használni. Az alapok lehetnek előre nikotinnal ellátott alapok illetve lehetőségünk van az alap otthoni keverésére, ebben az esetben PG-t VG-t kell beszereznünk illetve ha nikotinos alapot szeretnénk akkor NicShot-ot ami magas nikotintartalmú alap (57mg/ml).

Az alapfolyadék után a következő lépés az aroma kiválasztása, alapfolyadékhoz keverése. Az egyik legfontosabb a biztos forrásból való beszerzés, csak elektromos cigarettákban való felhasználásra készített aromát használjunk. Az aroma kiválasztása teljesen szubjektív dolog márka, íz szempontjából. Amire figyelnünk kell a megfelelő arányban való keverés az alapfolyadékhoz. Ha nem vagyunk biztosak benne, először kis mennyiséget keverjünk össze az alapfolyadékból és az aromából, így megkímélhetjük magunkat az esetleges pénzkidobástól. Az aroma megfelelő mennyiségben való felhasználása többnyire megfelel a gyártói ajánlásoknak, azonban nem ártunk magunknak, ha keverés előtt a megfelelő csoportokban véleményt kérünk olyanoktól akik már kevertek az adott aromából.  Az aromák mellett megemlítném még a koncentrátumokat, amelyek nem igényelnek olyan hosszú érlelési időt mint az aromák.

Ha éppenséggel mentolos liquidet szeretnénk készíteni aroma helyett használhatunk gyógyszertári mentolkristályt is, ezt alapfolyadékba adagolva és felolvasztva mentolos liquidet kapunk. (az adagolásnál kis mennyiségtől felfele haladva haladjunk, ameddig el nem érjük az általunk kívánt mentolos ízt.

A keveréshez szükséges anyagok mennyiségét célszerű fecskendőkkel kimérni (leginkább, ha magunk nikotinozzuk az alapfolyadékot), ha készre kevert alapot veszünk és már jól ismert aromát akkor a fecskendős részeket akár ki is hagyhatjuk. A keverés történhet kézzel (rázzuk mint akinek az élete múlik rajta) ezt követően pedig érleljük (fénytől elzárt helyen) vagy pedig mágneses keverővel (jobb esetben melegítős keverővel) ami által az érlelési idő nagyban lecsökkenthető.

Ha mindennel készen vagyunk már csak keverési módszertől függően kivárjuk az érlelési időt, ezt követően használhatjuk is 🙂 .

U.I. Amennyiben nikotinnal dolgozol mindenképpen használj kesztyűt keverés közben. Illetve célszerű holttérmentes fecskendő használata a pontosabb mérés érdekében. (minden beszerezhető gyógyszertárakban)

Kezdőknek szánt információk

Alapvető tudnivalók kezdőknek

Alapvetően két tábor létezik az elektromos cigaretta világában, az első tábor a szájból tüdőre szívást preferálók tábora. Ők azok, akik a cigaretta szívásának élményét imitálják készülékeikkel. Angolul MTL azaz Mouth To Lung néven említik ezért többnyire hazai csoportokban és webshopokban is ilyen néven hivatkoznak rá. A továbbiakban én is MTL néven hivatkozok majd rá. A másik tábor az egyből tüdőre szívást preferálók tábora, DL azaz Direct Lung néven ismerhetitek angolul. Ebben az esetben már nem a cigaretta imitálása a cél, hanem többnyire a gőzfelhők előállítása. A továbbiakban DL-ként fogok rá én is hivatkozni. Alapvetően kezdőknek az MTL ajánlott, jobban elérhető vele a cigaretta élménye ezért könnyebbnek tekinthető vele a leszokás mint DL esetében. Az MTL tankok legjellemzőbb ismérve a szűk levegőnyílás, kis kazántér. Általuk intenzívebb ízek, kisebb gőz érhető el, alacsony teljesítményen hajtva. DL esetében tág levegőnyílások, nagyobb kazánterek jellemzőek, az ízek kevésbé intenzívek ugyanakkor töményebb és nagyobb gőzfelhők érhetőek el vele. Az MTL felhasználókra jellemző még ugyanakkor az is, hogy nagyobb ellenállású porlasztókat használnak, felújítható tankok esetében pedig nagyobb ellenállású tekeréseket készítenek bele. A DL esetében az alacsonyabb ellenállás jellemző, általában SUB OHM ként hivatkoznak az ilyen alacsony ellenállással működő tankokra.

Kazánok, tankok, porlasztók

Itt is két tábort említhetünk meg, az első tábor tagjai előre elkészített porlasztókat használnak, lényegében megvásárolják a kész porlasztót, betekerik a kazánjukba és utána már használhatják is. Ebben az esetben fontos megemlíteni, hogy a kész porlasztókat is be kell üzemelni, benedvesíteni kicsit a vattát/üvegszálat, betekerni a kazánba, feltölteni a kazánt ezt követően pedig rászívni párat izzítás nélkül és utána állni hagyni kicsit (10-20percet) azért, hogy a vatta/üvegszál teljesen nedvessé válhasson. A másik tábor pedig a saját készítésű ellenállásokra esküszik. Ebben az esetben rendelkezni kell némi kézügyességgel, huzallal (SS, Kanthal, NI200, NiCR) vattával (Japán vatta, Cotton bacon stb) illetve a tekerés elkészítéséhez néhány segédeszközre (Tekerősegéd, csavarhúzó, olló, csípőfogó) a kívánt ellenálláshoz támpontot ad sokféle weboldal, telefonra készült app amelyben az adatokat megadva kikalkulálhatjuk magunknak, hogy a kívánt ellenállás eléréséhez milyen huzal, hány menet kell. Ez a verzió inkább a haladóknak ajánlott, kezdőként a plug and play miatt kedvezőbb a gyári porlasztós kazánok használata, de ez is csak kedv kérdése.

A következőkben néhány rövidítést sorolok fel, amelyek kezdőként jól jöhetnek.

DC: Dual Coil, Dupla Fűtőszál

SC: Single Coil, Egy Fűtőszál

Vv: Variable Volt, Állítható feszültség

Vw: Variable Watt, Állítható teljesítmény

Sub ohm: alacsony ellenállást jelent mostanában ez a 0.5ohm os alatta

RDA: Rebuldable Dripping Atomizer, újra építhető kazán

RTA: Rebuildable Tank Atomizer, újraépíthető tankos kazán

RDTA: Rebuildable Dripping Tank Atomizer, újraépíthető tankos dripper kazán

DIY: Do It Yourselfe, Csináld magad

BDC: Bottom Dual Coil, alsó dupla tekerés

BVC: Bottom Vertical Coil, Alsó függőleges tekerés

VCT: Vertical Coil Tank, Függőleges tekerésű tankos kazán

PG: Propilen Glikol

VG: Vegetable Glicerin, Növényi Glicerin

%d blogger ezt szereti: