Mivel csökkentheted a kockázatokat és miért ne hallgass a “hülyékre”?

Az elektromos cigaretta használata a jelenlegi tanulmányok alapján nagyságrendekkel kedvezőbb hatással van a szervezetre mint az analóg cigaretta. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon használjuk az e-ciginket, a mai cikkünkben erre keressük majd a választ.

Watt háború

2019 végéhez közeledve megállapítható, hogy részben feledésbe merült a gyártók körében is a 3-4 akkumulátorral szerelt modok és 0.1-0.15-0.2 ohmos ellenállással készülő kazánok gyártása. A podok térhódítása tekinthető ebből a szempontból fordulópontnak, mivel előtte a minél alacsonyabb ellenállás, minél több akksi volt jellemző a piac legtöbb gyártójára. Sajnos a mai napig sokan keresik és használják a watt háború időszakának termékeit. Több tanulmány is foglalkozott az alacsony/magas teljesítményen történő e-cigizéssel, a különböző teljesítményeken vizsgálták a liquidek változását. A konklúzió általában mindig az alacsonyabb teljesítményen való használat mellett állt meg. A csatornán és itt a blogon is sokszor hangsúlyozzuk, nem szükséges 100-150-200W az e-cigi használatához. Számomra a lélektani határ 50W, ennek a teljesítménynek mindenre elég kell lenni. Ha RDA, RTA, RDTA kazánokról beszélünk értelemszerűen magunk tudjuk kiválasztani a huzalt amelyből coilt készítünk, illetve magunk választhatunk a kész coilok kínálatából is, ezért érdemes odafigyelni az ésszerű ellenállás kiválasztására és használatára. Felújítható kazánoknál nincs tehát olyan megkötés, hogy ” a gyártó ezt írja rá, azt írja rá”, ott minden a felhasználón múlik. Érdemes kerülni azokat a huzalokat és coilokat, amelyek alacsony ellenállással rendelkeznek, hatalmas fémtömeget alkotnak, amire feleslegesen pazaroljuk az energiát. Sem a modnak, sem az akkumulátoroknak, sem pedig felhasználóknak nem tesz jót a magas teljesítményen való használat, a modok és akksik hamarabb elhasználódnak, a forró gőz pedig a felhasználók egészségére lehet károsabb hatással. Porlasztós kazánok esetén szintén érdemes olyan coilokat választani, amelyek nem 80-100-150W teljesítményt igényelnek.

Liquid mennyiség és minőség!

A második pont talán az egyik legfontosabb a kockázatcsökkentés rögös útján. Az elgőzölt liquidek mennyiségét érdemes kordában tartani. Kellemes ízek, jó illatok jellemzik általában az e-cigit, ami együtt járhat a megnövekedő használattal. Mtl felhasználók szerencsés helyzetben vannak, átlag napi 3-6ml liquidet fogyasztanak a tapasztalatok alapján, amely nagyságrendekkel kevesebb egy DL felhasználó elgőzölt liquidmennyiségénél. DL-ben gyakori a napi 20-30ml elfogyasztása is, amely már a ló túloldala és nem feltétlenül segít az ártalomcsökkentés maximalizálásában. Érdemes tehát kontrollálni magunkat és minél alacsonyabban tartani a liquidfogyasztásunkat.

A liquidek minőségéről gyakran hitviták alakulnak ki. Érdemes mindig olyan liquidet / aromát választani, amelyek nem tartalmaznak mérhetetlen mennyiségben édesítőket, nincsenek színezve. A különbség szemmel látható, kevésbé összetett, kevésbé édesítőzött ízek esetén a coilok élettartamában növekedés figyelhető meg, lassabban alakul ki kokszosodás a huzalokon, kevesebb káros anyag kerül a tüdőbe. Ismert és népszerű márkák aromái és liquidjei között rendre találunk olyan szériákat, amelyek igazi coil gyilkosok. 2-3 nap aktív használat után Rákosi is államosítaná azokat a coilokat, amelyeket “kokszolós” liquiddel használnak a userek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s