A biztonságos és költséghatékony Elektromos cigaretta használat alapjai

Az elektromos cigaretta egy befektetés. Befektetés az ártalomcsökkentésbe, az egészségesebb életbe, a füstmentes mindennapokba. A kezdők által elkövetett gyakori hibák cikkben már foglalkoztunk részlegesen a témával, viszont most mélyebben is tárgyalni fogjuk, hogy mit kell tenni azért, hogy biztonságos és költséghatékony legyen az ártalomcsökkentés.

Képtalálat a következőre: „vape”

Az első szempont az eszköz kiválasztása. Mindenki ismeri a saját maga és pénztárcája határait, el tudja dönteni, hogy mekkora összeget áldoz az analógról való leszokásra és mekkora összeget fektet elektromos cigarettába. Abban a szerencsés helyzetben, ha az ember ki tud próbálni ismerős által egy elektromos cigit, egyszerűbb lehet a döntés, kaphat segítséget és akár elsőre olyan készüléket tud magának vásárolni, ami évekig megfelel. Rossz esetben magára van utalva az ember, a neten található információk és a korábban már emlegetett trafikok állnak a rendelkezésére. ( Sajnos a hazai valóság az utóbbi példát erősíti.)

Képtalálat a következőre: „vape”

Legyünk költséghatékonyak: Kezdőként nem vagyunk biztosak magunkban, nem volt lehetőségünk ismerős által kipróbálni a készülékeket. Mit tudunk tenni? Körülnézünk a neten, megnézünk különböző videókat, elolvasunk néhány cikket és próbáljuk kitalálni, hogy mi lesz nekünk a jó. Szerencsére sok videó és cikk foglalkozik belépő szintű szettekkel, így viszonylag nagy a merítési lehetőségünk (természetesen nem a trafikokból). Érdemes ilyenkor megcélozni a 25-30$ azaz 5-8000Ft-os árkategóriát, amiben már olyan kezdőszettek és podok is megtalálhatók, amivel nyugodtan eldobhatjuk az utolsó megmaradt szál cigiket is. A kezdőszett mellé kelleni fog porlasztó is, érdemes egyszerre nagyobb tételt vásárolni belőle, nem tudhatjuk mikor lesz rá szükségünk. A másik nagyobb lépés a liquid megvásárlása, sajnos hivatalosan nincs más lehetőségünk, mint a dohánybolti vásárlás. A dohányboltban jelenleg 1800Ft/10ml árban kaphatóak a nikotintartalmú utántöltő folyadékok (jajj de szépen fogalmaztam), minőségük ingadozó, a készletek dohányboltonként változnak. Néha-néha felbukkan egy-két fogyasztható márka is a kínálatban, azonban a tapasztalatok alapján aranyáron adják azokat a liquideket, amiket szerencsésebb helyzetben lévő országokban még hírből sem hallottak. (Itt jön be az a faktor, hogy jobban megbízunk egy nevesebb külföldi liquidgyártóban, mint a trafikjainkban kapható neve nincs liquidekben) Maradva a hivatalos forrásoknál, megvásároljuk a liquidet a kívánt nikotintartalommal, ha beépített akkumulátoros szettet vásároltunk, akkor lényegében az első befektetésünk megvolt, innentől kezdve csak porlasztóra és liquidre kell költenünk. Ugyancsak a trafikoknál maradva, egy átlag kezdőszettel (legyen az mondjuk egy Joyetech Exceed D22) Mtl porlasztóval a 10ml trafikban vásárolt 1800Ft-os liquidünk felhasználástól függően 2-4 napig elég lehet (függ a felhasználói szokásoktól). Tehát egy naponta 1 dobozt elfüstölő ember számára (számoljunk napi 1200Ft-al, 30 nap alatt 36.000Ft költség) a kétnaponta vásárolt 1800Ft-os liquid 27.000Ft, ehhez még havi 2 porlasztót beleszámolva 3000Ft-ot hozzáadunk és kijön 30.000Ft-ra a havi liquidköltségünk porlasztóval. 6000Ft spórolás és egészségesebb élet! Kevésnek tűnhet a 6000Ft, ugyanakkor az ártalomcsökkentés mindennél többet érhet egy 10-20-30 éve dohányzó ember számára. Maradva az előbbi gondolatmenetnél, éves szinten 72.000Ft-ot spórolhatunk meg még trafikos árak mellett is. A KÜLFÖLDÖN élő olvasók számára megtalálhatók olyan weboldalak is, ahol külföldön olcsóbban beszerezhető, otthon DIY elkészíthetőek a liquidek (igen nem öl meg senkit a vg, a pg, az aroma és a nikotinbooster sem) Ebben az esetben akár havi 5-6000Ftnak megfelelő összegre lehet csökkenteni a liquid költségünket, ami éves szinten már már egy nyaralás ára is.

Ha nem a pénz a lényeg: Akár kezdőként, akár haladóként, mindig érdemes ismertebb gyártó termékeit megvásárolni, érdemes olyan terméket választani, ami a különböző teszteken jó eredményekkel szerepelt, sokan használják. Kezdő befektetés esetén ez nagyjából a 15.000Ftos belépő szinttől egészen a csillagos égig terjedhet. Az általánosan elismert termékek 20-25.000Ft-os kategóriában jócskán megtalálhatók. A most tárgyalt szettek/modok többnyire cserélhető akkumulátorosak, amiket vásárláskor bele kell kalkulálnunk (átlagosan 2500-3000Ft darabja egy minőségi akkumulátornak) Az akkumulátoron nem szabad spórolni, csakis ismert gyártó terméket vásároljátok meg, csak olyat, ami hazsnálható elektromos cigarettába. (Mooch tesztben megtalálhatók az ajánlott akkumulátorok). Az akksik mellé kelleni fog külső töltő is, mivel nagyban befolyásolhatja a mod élettartamát a töltés. Nagyjából 3000Ft-tól 12.000Ft-ig találunk töltőket a piacon. A kazán kiválasztásánál szintén a teszteket vegyük alapul. 5-6000Ft-tól szintén a csillagos égig érő árakon is találhatunk kazánokat. (Fontos eldönteni, hogy MTL vagy DL felhasználásra kell, porlasztós, vagy felújítható kell). Felújítható kazánokkal sokat spórolhatunk a porlasztók árán is. Liquid esetén itt is dohánybolti forrás, vagy külföldre való utazás (határszéliek előnyben) lehetséges.

Képtalálat a következőre: „fresh vape coil”

Hogyan használjuk biztonságosan és hogyan kíméljük magunkat és az e-cigit is ?

  1. Megfelelő minőségű liquidet vásároljunk. Ne használjunk semmilyen bele nem illő adalékot!!! Ne kísérletezgessünk otthoni praktikákkal, soha!!!
  2. Csak akkora nikotinmennyiséget vigyünk be, amennyit az “agyunk” megkövetel. Folyamatosan csökkentsük a nikotinbevitelt, amivel lassan de biztosan sikerülhet a nikotin teljes elhagyása, majd az elektromos cigaretta letétele is.
  3. Cserélhető akkumulátoros modok esetén csak jó minőségű, elektromos cigarettába használható akkumulátort vásároljunk és használjunk!
  4. Használjunk külső töltőt, soha ne merítsük le teljesen az akksikat, soha ne hagyjuk töltőn felügyelet nélkül az akksikat, adott esetben a modot.
  5. Kezdőként ne akarjunk mechanikus modot használni. Nem véletlenül hangoztatja mindenki, aki ért valamennyit az elektromos cigarettákhoz, hogy a mechanikus modok használata előzetes tudást igényel, odafigyeléssel kell használni és gondozni kell. Nem szeretne senki további szigorításokat olyan hülyék miatt, akik ezt nem fogadják meg!
  6. Megfelelő porlasztót, coilokat használjunk. Lehet, hogy a külföldi csatornákon és itthon is néhányan a 150Watt és fölötte való használatot is jónak, “menőnek” tekintik, de átlagosan 50Watt mindenre elég kell legyen. Jól megválasztott coilokkal 25-35-45 watton is ugyanakkora felhőket lehet fújni, mint azok akik 100-150-200 Watton használják a saját készülékeiket. Nem tesz jót sem neked, sem a modnak, sem az akkumulátoroknak az indokolatlanul nagy teljesítményen való használat.
  7. Ne használj egy porlasztót/ coilt túl hosszú ideig, az elfeketedett porlasztó és coilok már nem adják át az ízeket annyira mint az új és ha már ártalomcsökkenteni szeretnél ne terheld a tüdődet az elhasználódott porlasztókkal/coilokkal!
  8. Talán a legfontosabbat hagytam a végére, kérdezz ha valamit nem tudsz!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s