A kezdők által leggyakrabban elkövetett hibák

Évtizedek óta tudjuk, hogy a dohányzás káros, látjuk a tv-ben, halljuk a rádióban, hírdetik oszlopokon, dohányboltban mindenhol. A döntés, hogy ártalomcsökkentő eszközt vásároljunk nehéz. Az ember alapvetően könnyen a szokások rabjává válhat, berögződnek mozdulatok, a mindennapok részévé válnak a tevékenységek, legyen az dohányzás, autó vezetés, futás akármi, azonban ezektől a berögződésektől nehezen válunk meg. A dohányzás esetén több lehetősége van az embereknek a kiút keresésére, a legegyszerűbbnek tűnő a legnehezebb, csak tedd le, dobd el, ne használd többet. Sokan mondják, hogy csak döntés kérdése, ami teljen mértékben igaz is, azonban az akaraterő hiánya és a hirtelen megszűnő nikotinbevitel gyakran visszavezet a magunk mögött hagyott útra és egy örökös vívódás veszi kezdetét, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy se veled se nélküled kapcsolatba kerül az ember a dohánytermékekkel. A másik lehetőség az őszi időszaktól egyre inkább hangsúlyossá váló, majd az ünnepek környékén a csapból is folyó leszokást segítő készítmények, mindenki tudja miről van szó, mindenki látja, hogy XY mennyire mosolyog a reklámban, viszont mindenki tudja, hogy gyenge eredményeket produkálnak ezek a készítmények. (Marketing szempontból tökéletes az ünnepek előttre időzítés, jön az új év és az új én, majd leszokok ezzel stb.) Nagyjából február, március környékére ezek a reklámok is kezdenek eltűnni, már nincs akkora bíztatás.

Mit tehet ilyenkor az ember? Eszébe juthat például, hogy látta egy ismerősénél az elektromos cigit. Felüti az internetet, bepötyögi, hogy elektromos cigaretta, az első pár száz találatnál azt látja, hogy megöl, meghalsz, rákos lesz a rák is tőle, a tüdődből fogják csapolni a vizet, ha szerencséd van popcornra sem kell többé költened, mert az is elérhető lesz a tüdődből. Ilyenkor az esetek többségében az ablak bezárását követően arra a döntésre jut emberünk, hogy mit is akart ő, az analóg cigi semmivel sem rosszabb, kimegy rágyújt és nyugtázza, hogy ma is megérte felkelni. Az esetek alacsonyabb százalékában emberünk bezárja a mainstream média hasábjait, nem olvassa tovább a vilagunk.eu.com.org, tisztanlatas.com stb kattintásvadász oldalait és nyelvtudását összeszedve idegen nyelvű cikkeket keres, jobb esetben tudományos cikkeket. A megfelelő helyen való keresés után kiderülhet számára, hogy két tábor létezik, az egyik démonizálja, a másik tábor pedig elismeri az elektromos cigarettákat. A cikkek hatására úgy dönt, hogy belevág emberünk, indul a nagy utazás a gőzölés világába. Magára ölti képzeletbeli túrafelszerelését, megnyitja a Youtube-ot és bepötyögi a keresőbe : elektromos cigaretta. A kereső a másodperc tört része alatt több száz találattal kecsegteti, emberünk látja a világító, gőzfelhőket okádó elektromos cigiket és eldönti, ez kell nekem, ha szerencséje van, első alkalommal olyan videót nyit meg, ahol a kezdőknek érhetően elmagyarázott információkkal találkozik, ami később nagyban segíti majd a döntésében. A youtube mellett elkezd keresgélni a Facebookon, rátalál a csoportokra, kérdez és választ kap, ezekből pedig már konkrét elképzelésekkel tud nekilátni a számára megfelelő eszköz megtalálásához.

Stop smoking now

A hosszú bevezető után nézzük is meg a konkrét hibákat.

 1. Rossz forrásból való információszerzés
  A bevezetőben már említettem, a döntés meghozatalát követő rossz információk, már az első lépések megtétele előtt letéríthetnek az elektromos cigaretták kacskaringós útjairól.
 2. Alapvető információk nélküli eszközvásárlás
  Megnézel egy videót, szépe a mod, világít, nagy a gőz, hűha ez kell. Megveszed valamilyen forrásból és utána kiírod a csoportokba: “Sziasztok, megrendeltem magamnak egy Smok TFV123456789-et, mi a véleményetek róla?” A kommentekben tíz perc elteltével már jönnek az információk, ide-oda kapkodod a fejedet, mindenhol azt olvasod, hogy rossz döntés, nem kezdőnek való, gyenge minőség stb. Lehetőségeid szerit odaböffentesz egy “ez a csoport szar, itt mindenki köcsög” kommentet és boldogan hátradőlsz, nem te vagy a hülye, hanem körülötted mindenki.
 3. Besétálsz a trafikba, elmondod, hogy elektromos cigarettát szeretnél. Az eladó, aki önhibáján kívül nem rendelkezik szakértelemmel (mivel ő csak a munkáját végzi, nem tehet róla, hogy oda száműzték az elektromos cigarettákat) rámutat a polcon lévő termékre/ jó esetben termékekre. Elmondja neked, hogy van ez a hosszúkás, ezt sokan viszik szeretik (viszik mert a legolcsóbb a boltban) és nem hoztak vissza még hibásat (úgy is tudják, hogy nincs értelme, inkább beszerzik máshonnan a megbízhatót). Nem tetszik a hosszúkás? Sebaj! Mutat egy pico kitet, 25.000Ft ingyen van, megveszed, de kellene liquid is. Jó esetben 2-3 márkát látsz a polcokon, különféle számokkal 0-6-12-18mg, gondolod magadban, neked aztán nem kell magnézium, megveszed a 0-ás számozással jelöltet. Hazamész, bekapcsolod, látod a sok számot, azt sem tudod lassan mi a neved. Felcsapod a Youtubeot, megnézel egy-két bemutatót (jó esetben), beállítod, felöntöd liquiddel, beleszívsz. Az előzetes elképzeléseid alapján jön majd a kánaán, ízorgia, az ízlelőbimbók csatája, azonban égett íze van, köhögsz, kiver a víz A szenvedést követően eszedbe jut a csoport, felraksz egy hirdetést: “eladó szeretett készülékem, pár slukkot volt használva, patika állapot 25.000Ft” A csoport megint él a helyreigazítás jogával, megtudod, hogy valójában 10-12.000Ft a reális ára érte, te kiakadsz, megint kommentelsz egyet majd a fiókba vágod az e-cigit és rágyújtasz egy szál cigire.
 4. Nem megfelelő erősségű liquid kiválasztása
  A neten többféle táblázat is elérhető, ami a dohányzási szokásokhoz társít megfelelő nikotinmennyiségű liquidet. Ha nem tájékozódtok, könnyen túl gyengét, túl erőset, nem bele valót tudtok vásárolni.
 5. A készülék nem megfelelő használata, töltése
  Gyakori hiba, ha látunk egy micro usb csatlakozót egyből tölteni akarunk vele. Sokan sok helyen elmondták már, hogy nem minden készüléket lehet, van amit egyenesen tilos tölteni a csatlakozón keresztül. Külső töltőket már 2-3.000Ft környékén lehet vásárolni, azonban kezdőként sokan lemondanak róla, mert egy összegben sokat adtak ki készülékre, akksira, liquidre.
 6. A ló túloldala
  A Holdnak is van sötét oldala és az elektromos cigaretták vásárlása is lehet ártalomcsökkentés helyett, hobbi, költsége és egyre költségesebb hobbi. Az emberben lakozó kíváncsiság és birtoklási vágy a gyártók malmára hajtja a vizet, te egyre többet és újabbat akarsz majd és egyszer csak azt látod, hogy olcsóbb volt doboz számra venni a cigit, mint elektromos cigit használni.

Mi a helyes döntés kezdőként?

 1. Tájékozódj, olvass, nézz videót, kérdezz!
 2. Járd végig az utat, ahogyan a motoroknál sem kezdünk egyből egy GSXR-el, úgy az e-cigit sem szabad egyből a sűrűben elkezdeni. A tanulási folyamat hosszú, azonban könnyű és gyakran még érdekes is.
 3. Megfelelő minőségű készüléket vásárolj, lehet olcsón is jót választani (természetesen előtte kérdezz)
 4. Megfelelő nikotinmennyiség megválasztása.
 5. Ami a legfontosabb, mindig tartsd tiszteletben azokat, akik nem használnak e-cigit, nem dohányoznak és tartsd be az alapvető emberi normákat. Sok kezdő mindenfele fújja a felhőket, bele az emberek fejébe, buszon (ahol természetesen tilos stb.) Ahhoz, hogy ne legyen teljesen megbélyegezve a hazai e-cigis világ úgy kell viselkedni, hogy érvényesüljön az élni és élni hagyni gondolat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s